Kattsand bĂ€st i test – bra kattsand för din katt!

Letar du ocksÄ efter kattsand bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! Vi hjÀlper dig hitta en riktigt bra kattsand för just din katt. Nedan hittar du först en topplista av den bÀsta kattsanden (i alla prisklasser), sedan hittar du lite vanliga frÄgor och svar om kattsand.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Kattkompaniet.nu

Kattsand bÀst i test 2021

1. EcoLife kattsand

2. Companion kattsand

3. Best in show kattsand

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

EcoLife kattsand recension

ecolife kattsand
EcoLife kattsand

Denna EcoLife kattsanden var enligt oss pÄ Djurguiden den absolut bÀsta. Men, med en sÄ bra kattsand kommer ocksÄ ett dyrare pris. 5,5kg kattsand gÄr pÄ ungefÀr 250kr vilket Àr vÀldigt mycket dyrare Àn andra mÀrken.

Men vi fann ocksĂ„ att EcoLife kattsanden rĂ€ckte dubbelt sĂ„ lĂ€nge som “vanlig” kattsand. DĂ„ blir det betydligt billigare i lĂ€ngden och mindre avfall.

Dessutom Ă€r detta ingen “vanlig” kattsand, den Ă€r tillverkad pĂ„ ett lĂ€ttviktsströ vilket gör det betydligt enklare att bĂ€ra hem. Det bĂ€sta Ă€r att den Ă€r fri frĂ„n kemiska substanser, sĂ„ om din katt skulle fĂ„ i sig lite av kattsanden Ă€r det helt lungt. Den Ă€r inte farlig alls.

Överlag Ă€r detta en mycket bra kattsand som rekommenderas om du har en lite större budget.

Companion kattsand recension

companion kattsand
Companion kattsand

Denna companion kattsand har en extra stark klumpbildande förmÄga som gör att kattlÄdan inte luktar. Den motverkar ocksÄ söndersmuling av kattsanden vilket vi tyckte fungerade vÀldigt bra. Kattsanden kapslar in lukten snabbt och vi tyckte inte att badrummet luktade sÀrskilt illa efterÄt.

Companion kattsanden Àr ocksÄ lÄngtidsverkande friskhet, och nÀst intill dammfri! För bara cirka 200kr fÄr du en 10L kattsand lÄda som rÀcker lÀngre Àn förvÀntat. DÀrför ger vi Companion kattsand bÀst i test 2021!

Kattsand best in show recension

best in show kattsand
Best in show kattsand

Best in show kattsand Àr ocksÄ en klumpbildande kattsand, som Àr en ren naturprodukt utan konstiga tillsatser. Den har en snabb uppsugningsförmÄga med en rikitgt bra klumpbilding. NÄgot vi tyckte gjorde det vÀldigt enkelt att hÄlla rent i kattlÄdan.

Dessutom tyckte vi Ă€ven denna bra kattsanden eliminerade lukten snabbt. Överlag Ă€r den ocksĂ„ vĂ€ldigt dryg, sĂ„ den blir billigare Ă€n kattsand frĂ„n andra mĂ€rken. Vi pĂ„ Djurguide.se rekommenderar denna varmt.

Vanliga frÄgor nÀr du ska köpa kattsand bÀst i test 2021

Vi vet att det kan komma upp en hel del frÄgor nÀr du ska hitta kattsand bÀst i test 2021. DÀrför har vi först satt ihop vÄr topplista över bra kattsand, men nu ska vi Àven besvara de vanligaste frÄgorna om kattsand.

Vad ska man leta efter för en bra kattsand?

Det finns inte bara olika typer av kattsand, det finns ocksÄ olika material som kattsanden Àr gjorda av. Det kommer sannolikt att ta nÄgra försök för att hitta rÀtt kattsand för dig och din katt. Enligt American Veterinary Medical Association (AMVA), nÀr du analyserar alla olika typer av kattsand, bör du identifiera vad du anser vara de viktigaste faktorerna (men i slutÀndan kommer din katt vara beslutsfattaren!):

Material

Idag Àr kattsand oftast gjord av bentonit-lera, en klumpformel som liknar smÄ stenar. Du kan dock ocksÄ hitta gammaldags fullers jord, med andra ord icke-klumpande kattsand, liksom kieselgel och naturlig kattsand. Lerkattsand Àr populÀr eftersom de Àr lÀtta att skopa och bekÀmpa lukt, men det finns vissa miljöproblem i samband med detta material. Naturlig kattsand Àr mer miljövÀnligt men inte lika effektiva pÄ att maskera lukt.

Klump

Bentonitlera Ă€r kĂ€nd som “klumpande” kattsand, eftersom vĂ„ta flĂ€ckar hĂ„ller ihop, vilket gör dem lĂ€tta att skopa ut. Å andra sidan klumpar inte fullers jord och naturlig kattsand, vilket betyder att du kanske mĂ„ste byta ut kattsanden oftare. Det finns ocksĂ„ kattsand av kieselgel som absorberar fukt i sina pellets sĂ„ att du bara behöver skopa fast avfall.

LuktbekÀmpning

Om din kattlÄda Àr i ett avskilt omrÄde av huset kanske du inte bryr dig om det luktar lite. Men om din katts badrum ligger i ett centralt omrÄde i ditt hem, kanske du vill vÀlja en kattsand med luktbekÀmpande ingredienser för att neutralisera eller dölja lukten.

Vad Àr kattsand gjort av?

Kattsand Àr ett viktigt inköp för alla som har inomhuskatter. Det anvÀnds instinktivt av en katt för att begrava sitt urin och avföring, men vissa Àgare har preferenser för vilken typ av kattsand de vill att deras katter ska anvÀnda.

Historiskt sett var lerkattsanden det enda alternativet för att absorbera urin och lÄta en katt utöva det naturliga beteendet att begrava sitt avfall, men nu finns det mÄnga olika alternativ.

Pris, luktkontroll, dammÀngd, absorptionsförmÄga, hur bra det klumpar sig, tillgÀnglighet att köpa, doft eller brist pÄ detta och andra faktorer kan spela en roll i vilken typ av kattsand du och din katt föredrar.

Förutom följande typer av kattsand kommer vissa mÀnniskor ocksÄ tillfÀlligt att anvÀnda kattsandsersÀttningar som de hittar liggande i sitt hem. Smuts, sÄgspÄn, trÀspÄn, olika smÄ djurströ, djurfoder, sand och mossa har alla anvÀnts. Oro med lukt, damm, parasiter och andra problem gör emellertid inte dessa föremÄl till bra lÄngsiktiga lösningar för katter.

En sista och viktig övervÀgande nÀr du vÀljer en bra kattsand Àr huruvida din katt gillar den och kommer att anvÀnda den. MÄnga katter kommer att vÀgra att anvÀnda vissa typer av kattsand och kommer istÀllet att gÄ utanför kattlÄdan. Detta Àr naturligtvis inte perfekt för nÄgon, sÄ den ultimata faktorn för att bestÀmma vilken typ av kattsand som ska köpas kan ligga hos din katt och dess preferenser.

NÄgra av de vanligaste kattsanden Àr gjorda av följande:

Kattsand av lera

Kattsand av lera Àr det mest populÀra kattsandsvalet för kattÀgare, förmodligen delvis för att det ocksÄ Àr en av de mest vÀletablerade och lÀtta att fÄ tag pÄ.

LÄg damm och dammfria alternativ finns tillsammans med doftande eller oparfymerade sorter. NÄgra av kattsandssorterna bestÄr av stora bitar av lera och andra Àr en finare lerpartikel, men de absorberar allt urin och blir till en mjukare, vÄt cement-liknande konsistens nÀr de gör det. Det finns till och med kattsand av lera som innehÄller lockmedel för att locka en svÄr katt att anvÀnda mer kattsand.

Det finns tvÄ huvudtyper av lerkattsand: klumpning och icke-klumpning. Klumpande kattsand föredras ofta av mÄnga kattÀgare som gillar att skopa urinavfallet ur kattlÄdan regelbundet, men andra gillar den lÀgre kostnaden för kattsand som inte klumpar sig och tömmer hela innehÄllet i kattlÄdan vid behov.

NÄgra nackdelar med kattsand inkluderar det faktum att det inte Àr miljövÀnligt, mÀngden damm som finns, kattsandens vikt och hur mycket kattsanden spÄrar genom huset. PrisnivÄn och tillgÀngligheten för de flesta lerkattsandsalternativ gör det fortfarande till ett populÀrt val för kattÀgare.

Kattsand av trÀ

Kattsand av trÀ Àr populÀrt pÄ grund av dess naturliga förmÄga att bekÀmpa lukt. Tillverkad av tallar, den Àr ocksÄ lÀtt, har lÄgt damm, Àr absorberande och Àr mjukare Àn lerkull.

Vissa kattÀgare gillar det faktum att det Àr mer miljövÀnligt Àn lerkattsanden och att det kan ge bÀttre luktkontroll. Det finns bÄde klumpande och icke klumpande alternativ. Icke-klumpande tallkattsand kommer vanligtvis i en cylindrisk pelleterad form medan klumpformen Àr en jordad kull som ser mer ut som sÄgspÄn.

Kattsand av vete

I likhet med tallkattsanden Àr veteavfall ocksÄ ett miljövÀnligt alternativ till leravfall, men det Àr tillverkat av bearbetat vete. Det klumpar sig, hjÀlper till att kontrollera lukt och kan till och med spolas ned. Det finns vanligtvis inga tillsatta fÀrgÀmnen eller parfymer till denna malade, granulÀra produkt. NÀr en katt urinerar pÄ vetekattsand blir den till ett sÄgspÄnliknande material och kan tas ut ur lÄdan.

Kattsand av grÀs

Mindre vanligt tillgÀngliga Àn de flesta andra typer av kattsand Àr grÀsavfall. Ett annat naturligt alternativ till traditionell kattsand. Det liknar tall- eller majsavfall och Àr en torkad, biologiskt nedbrytbar grÀsfröskrÀp. Det klumpar sig sÄ att avfall kan tas bort och innehÄller vanligtvis inte fÀrgÀmnen eller tillsatta kemikalier som vissa kattÀgare försöker undvika. Det Àr ocksÄ naturligt dammfattigt och mjukare och lÀttare Àn lerkattsand.

Kattsand av majs

Ett annat naturligt kattsandsalternativ Àr majs. Det kan komma i en doftande sort men det Àr fortfarande ett biologiskt nedbrytbart alternativ. Det klumpar ihop sig och absorberar urin, Àr lÀtt jÀmfört med lera och bestÄr av torkade majskÀrnor. Det finns till och med nÄgra majskattsandsalternativ som innehÄller kattattraktioner.

Vissa problem med majsavfall inkluderar mögeltillvÀxt, speciellt aflatoxiner, eftersom majs lÀtt kan producera denna typ av toxin och minskad klumpfunktion. Aflatoxiner kan vara dödliga för husdjur, sÄ medan vissa företag garanterar att deras kattsand Àr sÀkra och de flesta Àgare aldrig har haft problem med majsen, vÀljer vissa husdjursÀgare andra alternativ. Den lÀgre nivÄn av klumpning i kattsand av majs har ocksÄ diskuterats bland kattÀgare, men de flesta anser fortfarande att det Àr funktionellt.

Kattsand av valnötsskal

Naturliga kattsandsalternativ har utvidgats till att omfatta valnötskal. Dessa skal av valnöt har hög absorptionsförmÄga jÀmfört med lerkattsand, fungerar bra för luktkontroll och klumpar ocksÄ. Stoft med lÄg damm gör denna typ av naturlig kattsand extra tilltalande men vissa mÀrken verkar avge rött eller brunt damm beroende pÄ hur mycket en katt gillar att sparka runt.

Kattsand av valnötskal Àr granulÀra i utseende och Àr lÄgspÄrande och biologiskt nedbrytbara. Vissa kattÀgare kÀnner till och med att denna typ av kull varar lÀngre Àn de andra de har provat i flera katthushÄll.

Kattsand av papper

PopulÀrt för katter med skador pÄ tassarna, kan kattsand av papper anvÀndas, Ätervunnet pappersmaterial eller helt enkelt strimlad tidning. Dessa kattsandsmÀrken har lite damm eller oro för irriterande sÄr, inga dofter, Àr mjukare Àn lerkullar och Àr absorberande. TyvÀrr klumpar eller kontrollerar inte den hÀr kattsanden lukten sÀrskilt bra, sÄ de anvÀnds ofta bara pÄ kort sikt.

Kattsand av gelkristaller

Ökar i popularitet, kattsand av gel tillverkas numera av flera olika företag. De flesta företag annonserar att kiselgelkattsanden inte Ă€r sĂ„ dammigt som lera, fĂ„ngar urin utan att behöva skopa ut det frĂ„n kattsanden, hĂ„ller lĂ€ngre Ă€n samma mĂ€ngd lerkattsand, erbjuder utmĂ€rkt luktkontroll och ibland till och med föredras av katter framför kattsand av lera.

Kattsand av gel Àr vanligtvis dyrare Àn en lerkattsand med samma vikt, men eftersom den hÄller lÀngre ser vissa husdjursÀgare inte nÄgon betydande prisskillnad. Vissa typer av gelkattsand, som Pretty Litter, har till och med fÀrgförÀndrande indikatorer i sig för att övervaka kattens urinvÀgar.

Vet du inte vilken av de du ska vÀlja? LÀs vÄr kattsand bÀst i test 2021 lista ovan istÀllet!

Typer av kattsand

Doftande eller oparfymerad kattsand?

Kattsand finns i bÄde doftande och oparfymerade sorter. Doftande kattsand Àr utformade för att maskera lukt frÄn kattlÄdor, men vissa katter ogillar starka dofter och föredrar oparfymerad kattsand.

Osorterade kattsandsmÀrken Àr beroende av ingredienser som kol och naturliga vÀxtextrakt för att absorbera lukt frÄn urin och avföring och minska lukten frÄn kattlÄdan, vilket gör att du och din katt blir lyckliga.

Klumpande eller icke-klumpande kattsand?

Kattsand kan ocksÄ vara klumpig eller icke-klumpig, vilket pÄverkar hur du som husdjursförÀldrar rengör och tömmer kattlÄdan. Klumpande kattsand bildar skopbara, massiva massor för snabb och enkel avfallshantering.

Klumpbildande kattsand ger i allmÀnhet god luktkontroll och behöver bytas ut mindre ofta Àn deras motsvarigheter. All bra kattsand som vi har med i vÄrt kattsand test har klumpbildande funktioner. Vi tycker absolut det Àr nÄgot att titta efter nÀr du ska köpa kattsand.

Hur byter man kattsandsmÀrke?

Du har fattat ditt beslut och nu Àr det dags att byta. De flesta katter kommer att anpassa sig till en ny kattsand utan krÄngel, om du gör det till en lÄngsam övergÄng.

LÀgg till smÄ mÀngder av den nya kattsanden till den gamla under en sju till tio dagars period tills du har bytt helt. Detta Àr sÀrskilt viktigt om du byter kattsandsform, eftersom en ny konsistens kan fÄ din katt att förÀndra sitt toabesök.

Om din katt eller kattunge undviker sin kattlÄda, försök ge dem ett samtidigt urval av olika kattsand att vÀlja mellan. LÀgg ner tre eller fyra lÄdor med olika kattsand i var och en och se om din katt har en preferens.

Obs! Om din katt börjar gÄ pÄ toaletten utanför sin kattlÄda, bör ditt första samtal alltid vara till din veterinÀr. MÄnga medicinska tillstÄnd kan orsaka en förÀndring av kattens vanor.

kattsand test, ever clean kattsand, billig kattsand, cattia kattsand, monster kattsand, smily kattsand, extreme classic kattsand, bra kattsand, tigerino kattsand,

LĂ€mna en kommentar