đŸ„‡KattlĂ„da bĂ€st i test 2022 – bĂ€sta kattlĂ„dan!

Letar du ocksÄ efter kattlÄda bÀst i test 2022? DÄ har du hittat rÀtt! I denna artikel hjÀlper vi dig hitta den absolut bÀsta kattlÄdan för just din katt. I slutet av artikeln besvarar vi ocksÄ lite vanliga frÄgor som brukar komma upp nÀr man ska köpa kattlÄda.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för kattkompaniet.nu

KattlÄda bÀst i test 2022

1. PeeWee kattlåda med höga kanter

2. Trixie kattlåda med hög kant

3. Savic kattlåda med tak

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Pewee kattlÄda med höga kanter recension

peewee kattlÄda med höga kanter
PeeWee kattlÄda med höga kanter

Enligt oss Àr denna Pewee kattlÄda med höga kanter nummer ett pÄ vÄr kattlÄda bÀst i test 2022 lista. Det Àr en dubbelbottnad kattlÄda som Àr specialanpassad för pellets. Den övre lÄdan har ett galler sÄ att det illaluktande och smutsiga spÄnet ramlar igenom till undersidan av kattlÄdan. PÄ sÄ sÀtt hÄller man kattlÄdan luktfri och det blir frÀschare för din katt.

Det Àr rekommenderat att anvÀnda PeeWees egna pellets med det funkar sÄklart med vilka pellets som helst. Dock tyckte vi om PeeWee pelletsen mycket, dÄ de absorberar den Àckliga lukten snabbt.

I PeeWee kattlÄdan försvinner upp till 90% av urinet ner till botten och vi tyckte att lukten hölls bort vÀldigt bra. Den översta lÄdan verkade ocksÄ hÄllas förvÄnandsvÀrt ren efter alla katternas toalettbesök. Denna kattlÄda behöver inte rengöras alls lika ofta som de andra pÄ denna lista.

Överlag en riktigt bra kattlĂ„da som rekommenderas varmt av oss pĂ„ Djurguide.se

Trixie kattlÄda med hög kant recension

trixies kattlÄda med hög kant
Trixie kattlÄda med hög kant

Denna Trixie kattlĂ„da med hög kant Ă€r en till kattlĂ„da som passar in i kategorin “kattlĂ„da med höga kanter”. Denna Ă€r 3-delad, vilket underlĂ€ttade rengöringen nĂ„got enormt. Men det gör ocksĂ„ att du inte lĂ€ngre bara har en del att rengöra, utan tre.

I toppen har den en sil, sedan har du en till sil under det, och lĂ€ngst ner Ă€r en “vanlig” kattlĂ„da som fĂ„ngar upp allt Ă€ckligt. Denna fungerar dock ocksĂ„ med kattsand, vilket vi vet att de allra flesta anvĂ€nder sig av. Detta Ă€r ett bra alternativ för dig som inte vill rengöra kattlĂ„dan sĂ„ ofta men Ă€ndĂ„ anvĂ€nder kattsand.

Överlag Ă€r Ă€ven denna Trixies kattlĂ„dan en av de bĂ€sta kattlĂ„dorna 2022. Rekommenderas frĂ„n oss pĂ„ Djurguiden.

Savic kattlÄda med tak recension

savic kattlÄda med tak
Savic kattlÄda med tak

Denna Savic kattlÄda med tak Àr riktigt stilren. En snygg design, med en hög bottenbalja som garanterar att inget lÀcker ut ur den. Det vi tyckte om lite extra med denna kattlÄda med tak var att den var bÄde enkel att transportera och snabbstÀdad. Detta pÄ grund av den uppfÀllbara fronten.

Den har dock inga extra krusiduller, förutom det faktum att du inte behöver plocka av hela taket för att kunna stÀda kattlÄdan. Ett kolfilter medföljer dock till kattlÄdan vilket gör att minimal lukt lÀcker ut. Vi skulle definitivt sÀga att detta Àr en luktfri kattlÄda.

Definitivt en kattlÄda med tak vi tyckte om och vi kan rekommendera till dig som letar efter en. Dessutom Àr den vÀldigt billig!

Vanliga frÄgor för att hitta kattlÄda bÀst i test

Vi vet att en hel del frÄgor kan komma upp nÀr du ska köpa kattlÄda bÀst i test. DÀrför har vi ovan hjÀlpt dig vÀlja den bÀsta kattlÄdan för just dig och din katt. Nu ska vi ocksÄ besvara lite av de vanligaste frÄgorna som brukar komma upp nÀr man ska köpa kattlÄda.

Hur du vÀljer bÀsta kattlÄdan

Ganska lik dig, dina katter Ă€r ganska selektiva varelser för mĂ„nga saker – den viktigaste Ă€r kattlĂ„dan som de behöver. NĂ€r du köper en kattlĂ„da till din katt mĂ„ste du tĂ€nka pĂ„ mĂ„nga faktorer som materialet, lĂ„dans design, lĂ„dans storlek och de olika typerna av kattsand som finns tillgĂ€ngliga. Med denna upptĂ€ckt skulle bĂ€sta möjliga kattlĂ„da som Ă€r tillgĂ€nglig för katten vara ett jobb. För vĂ€gledning lĂ€gger vi ocksĂ„ fram en anvĂ€ndbar guide som hjĂ€lper dig att fĂ„ en kvalitetslĂ„da enligt din kattens krav och mest för deras anvĂ€ndning.

1. Olika typer av kattlÄdor

Nu skulle det vara dags för skojs skull – att hitta den bĂ€sta kattlĂ„dan som Ă€r avsedd för katten! Innan du hoppar in Ă€r det mycket bĂ€ttre att kĂ€nna till kattens vanor. Att veta om beteendet hos deras kull eller andra förhĂ„llanden skulle lĂ„ta dig ta reda pĂ„ deras krav. Katter som inte gillar nĂ„gon som bryter mot deras integritet skulle gĂ€rna ha mĂ„nga av dessa. Äldre katter som lider av vĂ€rkande leder eller artrit kommer att behöva en kattlĂ„da dĂ€r de lĂ€tt kan gĂ„. NĂ„gra vanliga alternativ för kattlĂ„dor Ă€r:

Öppna kattlĂ„dor – bĂ€st för de flesta katter

Öppna kattlĂ„dor Ă€r perfekta att ha nĂ€r dina flera katter inte kan veta nĂ€r Ă€r lĂ„dan tillgĂ€nglig.

Dessa tar mindre plats och rengöring Àr ocksÄ enkelt. Men med en öppen topp kommer du att mÀrka mer lukt och det skulle inte finnas nÄgot sÀtt att hÄlla bort nyfikna hundar och barn eftersom det inte finns nÄgon barriÀr.

KattlÄdor med tak

TÀckta lÄdor Àr idealiska för att hÄlla bort lukt frÄn kattsanden. För vanliga kattlÄdor skulle du vara upptagen i fler rengöringsuppgifter och det beror pÄ att tack och lock har koncentrerad lukt inuti. För att undvika sÄdan obehag Àr det bÀttre att övervÀga en kattlÄda med inbyggd ventilation.

KattlÄdor med tak Àr ocksÄ lÀmpliga val för bÀttre integritet.

KattlĂ„da för dig som Ă€r upptagen – sjĂ€lvrengörande

Om din prioritet Àr bekvÀmlighet skulle du ha en automatisk och sjÀlvrengörande kattlÄda som ett bra alternativ för investeringar. SÄdana mycket avancerade alternativ finns för att eliminera avfall frÄn kattsand nÀr det lagras i en engÄngsbehÄllare och plastpÄse. Du kan hitta olika automatiska kattlÄdor förutom engÄngsbrickor. SÄledes Àr du befriad frÄn bekymmer relaterade till att skopa och se kattens avfall. Med dessa lÄdor skulle dina katter uppskatta lÄdans renhet.

2. Storlek

Att dimensionera kattlÄdor Àr bland de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr du vÀljer lÀmpliga kattlÄdor för dina katter. Ingen gillar att ha trÄnga kvarter. För att sÀkerstÀlla att de utvalda kattlÄdorna för katter Àr ganska stora för att katten ska passa bekvÀmt inuti, med mycket extra utrymme.

Dina katter mĂ„ste fĂ„ gott om utrymme för att röra sig och grĂ€va runt, utan att kliva ut. TillrĂ€ckligt utrymme mĂ„ste finnas för att undvika att “insĂ€ttningar” kvarstĂ„r frĂ„n tidigare besök.

En allmÀn regel som mÄste följas för att hitta lÀmplig storlek Àr att ha rÀtt storlek pÄ kattlÄdan som mÄste förbli minst lika lÄng som din katt, med början frÄn nÀsan mot svansspetsen (vid förlÀngning) och ocksÄ dess bredd mÄste vara minst den bredd som Àr perfekt för din kattlÀngd.

3. VÀlj kattlÄdor med höga kanter

SmÄ kattlÄdor kÀmpar för att hÄlla lÄdan dÀr den hör hemma. Lite spÄrning och spridning Àr oundvikligt, men lÄgsidiga kattlÄdor har fler problem Àn de flesta. TÀnk pÄ att vÀlja en högsidig kattlÄda som Àr speciellt gjord med tanke pÄ spridning.

Kom ihÄg att vissa katter, speciellt honor, sprutar urin pÄ sidorna och över kanterna pÄ kattlÄdan. Om din papperskorg har lÄga sidor Àr det troligt att urinen kommer att gÄ över kanten och pÄ golvet. Höga sidor hjÀlper till att hÄlla allt inne i lÄdan.

4. Enkel anvÀndning

En löpande start bör inte vara en del av din kattens inmatningsstrategi. Kattungar och Àldre katter Àr sÀrskilt benÀgna att fÄ problem med att komma Ät en kattlÄda med höga sidor, sÄ vÀlj lÄdor med en sÀnkt ingÄng för enkel Ätkomst.

Varje kattlÄda mÄste rengöras minst en gÄng om dagen. De bÀsta kattlÄdorna gör jobbet lÀttare.

VĂ€lj kattlĂ„dor med slĂ€ta inre ytor som gör skopning enkelt. Undvik lĂ„dor med svĂ„ra att rengöra mönster inklusive inre kurvor, Ă„sar och dalar. Alla dessa funktioner samlar avfall och gör ditt jobb mer utmanande. Undvik ocksĂ„ kattlĂ„dor med fyrkantiga hörn – dessa Ă€r ocksĂ„ svĂ„ra att rengöra helt. Vissa kattlĂ„dor har non-stick och antimikrobiella belĂ€ggningar, som hjĂ€lper till att hantera lukt.

5. Design

Dessa funktioner Àr viktiga, sÀrskilt om du har en större katt som behöver en stor lÄda eller ett utrymme i ditt hem som Àr en udda form som ett hörn. Du vill hitta en lÄda som din katt bekvÀmt kan vÀnda pÄ utan att trÀffa sidorna och att de kan huka sig och begrava sitt avfall utan att missa över kanten. Form Àr ocksÄ viktigt för montering i hörn eller smÄ utrymmen.

Om din katt Àr vÀldigt ung eller Àldre och upplever hÀlsoproblem Àr design mycket viktigt. Sidor som Àr för höga eller kattlÄdor som krÀver hopp för att komma in i kan vara för smÀrtsamma för en artritisk katt att anvÀnda, eller för lÄnga för att en mycket liten kattunge ska komma till, vilket kan leda till olyckor runt huset. Under dessa omstÀndigheter kan det vara lÀttare att vÀlja in en lÄda med en nedre öppning eller ramp in i den.

6. BekvÀmlighet

Även om en lĂ„da kan se vacker ut, kan du snabbt bli ett besvĂ€r om du inte enkelt kan ta bort kattens avfall frĂ„n den. Vissa kattlĂ„dor tillĂ„ter ocksĂ„ endast att anvĂ€nda en egen kattsand som kan öka kostnaden för lĂ„dan över tid. Du vill hitta en lĂ„da som Ă€r lĂ€tt att rengöra – som att kunna ta isĂ€r eller skopa den dagligen – eller som anvĂ€nder en kattsand som din katt accepterar. Vissa katter kanske bara föredrar lerkattsand, medan katter som har kĂ€nsliga tassar föredrar papper eller tallbaserade kattsand som Ă€r mjukare under foten.

7. HĂ„llbarhet

HÄllbarhet Àr ocksÄ viktigt, sÀrskilt om du har flera katter eller en som Àr grov pÄ lÄdorna. Du vill ha en lÄda som Àr hÄllbar nog för att möta dina behov. Om du letar efter en lÄngvarig lÄda, kommer en tillverkad av tung plast eller andra material som Àr rep- och flÀckbestÀndig att minska hur ofta du behöver byta ut den. Om du letar efter ett engÄngsalternativ hjÀlper stark kartong eller andra fuktavvisande material till att lÄdan inte lÀcker tills det Àr dags att byta ut den. Mycket tunga katter som gillar att repa, eller en lÄda som anvÀnds av flera katter bör ocksÄ vara tillrÀckligt hÄllbara för att hÄlla upp till daglig anvÀndning.

KattlÄda med tak eller utan tak?

Det finns inget definitivt svar hĂ€r. Vissa katter föredrar en otĂ€ckt lĂ„da, andra inte. Naturligtvis finns det inget att sĂ€ga i vilket “lĂ€ger” din katt kommer att hamna i.

SÄ gÀrna gÄ nÄgonstans hÀr eller testa det genom att ge din katt ett urval av lÄdor att vÀlja mellan. Var bara redo att anpassa dig om din katt börjar ge dig indikationer pÄ en tydlig preferens pÄ ett eller annat sÀtt.

Om du gĂ„r den “tĂ€ckta” vĂ€gen, se bara till att öppningen inte Ă€r för liten eller svĂ„r att komma till, och var redo att byta till otĂ€ckta rutor om din katt skulle utveckla astma eller artrit.

Varför ska man undvika sjÀlvrengörande kattlÄdor?

Det finns mÄnga sjÀlvrensande lÄdor pÄ marknaden nu, och det kan vara frestande att slÀppa lite extra pengar för bekvÀmligheten med en lÄda som du aldrig behöver skopa. Men sÄ obekvÀmt eller obehagligt som du tror att det Àr att skopa kattlÄdor varje dag, blir det mycket mindre bekvÀmt eller trevligt nÀr din katt skrÀms av sin automatisk kattlÄda och blir för rÀdd för att anvÀnda den.

LÀgg sedan till det faktum att mÄnga av dessa sjÀlvrengörande lÄdor krÀver speciell kattsand; för att inte tala om att den dagliga skopningsritualen med vanliga lÄdor ger ett viktigt tillfÀlle att upptÀcka eventuella förÀndringar i kattens kisar och poos som kan indikera en vÀxande hÀlsoproblem (t.ex. diabetes, njursjukdom, förstoppning eller till och med urinhinder).

Hur mÄnga kattlÄdor behöver man?

Detta beror frĂ€mst pĂ„ om du letar efter en lĂ„da för en enda katt eller ett flerkatthushĂ„ll, detta borde inte vara nĂ„got som “en och klar” medan du letar efter kattlĂ„dor. Alla har olika val i Ă„tanke, och av mĂ„nga anledningar skulle det vara bra att förse dina katter med dessa ocksĂ„ för att fĂ„ dem att sluta skrĂ€pa runt huset.

Tumregeln skulle vara att ha en kattlĂ„da mer Ă€n det totala antalet katter i ett hushĂ„ll – detta betraktas som “n + 1-regel.” Till exempel motsvarar 2-katter 3 kattlĂ„dor och sĂ„ vidare. Att ha för fĂ„ kattlĂ„dor skulle vara vanligt för problem som rör toalett, vilket resulterar i att katter blir avstĂ„tt frĂ„n skydd och kontrolleras av veterinĂ€ren.

Behöver jag en kattlÄda om jag har en utekatt?

Även om din katt normalt gĂ„r pĂ„ toaletten utomhus Ă€r det fortfarande en bra idĂ© att förse dem med en inomhusavfallsbricka för alla fall (t.ex. vid nödsituationer). NĂ€r vĂ€dret Ă€r vĂ€ldigt kallt eller vĂ„tt kanske din katt inte vill gĂ„ ut, eller det kan finnas en katt i nĂ€rheten som förhindrar att din katt kĂ€nner sig tillrĂ€ckligt sĂ€ker för att gĂ„ pĂ„ toaletten utanför, sĂ„ att du alltid fĂ„r en katt har ett alternativ.

Vilken kattsand ska jag anvÀnda?

Kattsand kan tillverkas av papper, trÀ, kiseldioxid, majs, vete och Fullers jord, men de flesta katter tenderar att föredra icke-doftande kattsand som mest liknar sand. Sandliknande kattsand tenderar att vara ganska tunga att bÀra men andra lÀttare biologiskt nedbrytbara produkter finns ocksÄ. Katter kommer att utveckla en preferens för en viss typ av kattsand frÄn en ung Älder, sÄ det Àr bÀst att hÄlla sig till vad de Àr vana vid sÄ mycket som möjligt.

Hur ofta rengör man en kattlÄda?

Kattsand med klumpfunktion ska tas bort minst tvÄ gÄnger om dagen för att ta bort eventuella klumpar. Icke-klumpande kattsand bör bytas ut varje dag eller sÄ vid behov. Hela innehÄllet i soptunnan bör bytas ut en gÄng i veckan, dÄ ska du tvÀtta soptunnan med varmt vatten och milt rengöringsmedel. Förenade desinfektionsmedel, som fenol och kloroxylenol, Àr giftiga för katter och bör dÀrför inte anvÀndas. Din veterinÀr kan rekommendera en viss antibakteriell rengöringsprodukt av medicinska skÀl.

Var ska jag stÀlla kattlÄdan?

Placering Àr vÀldigt viktigt för att din katt ska kÀnna sig trygg. KattlÄdor ska placeras i diskreta hörn eller intill vÀggar sÄ att din katt har en fullstÀndig 180 ° -vy av nÀrmar sig fara men Àr skyddad bakifrÄn.

KattlÄdor ska vara borta frÄn platser dÀr din katt Àter och dricker och ska inte vara i trafikerade genomfarter, som en landning eller hall, dÀr de kan avbrytas.

Andra omrÄden som ska undvikas inkluderar fönster i full lÀngd med utsikt över trÀdgÄrden, kattflikar och ytterdörrar dÀr hotet frÄn konstiga katter utanför kan vara sÀrskilt tydligt för din katt.

Hur vÀnjer man katten till en ny kattlÄda?

NÀr du vÀl har valt ut den perfekta kattlÄdan och kattsanden mÄste du vÀnja din katt pÄ att anvÀnda den. Ofta inkluderar detta en övergÄngsperiod, dÀr du kommer att ha bÄde kattens gamla lÄda och sand och den nya lÄdan eller sanden. Du kommer att vilja övergÄ under en period av nÄgra dagar till veckor, sÄ att din katt kan vÀnja sig vid nya dofter, sevÀrdheter eller ljud frÄn kattlÄdan.

  • HĂ„ll kattens gamla kattlĂ„da bredvid den nya i flera dagar för att ge dem möjlighet att anvĂ€nda bĂ„da. Detta hjĂ€lper till att förhindra olyckor.
  • LĂ„t din katt observera den nya lĂ„dan – kör rengöringsmekanismen i en automatisk lĂ„da flera gĂ„nger medan de tittar och du ger dem godis sĂ„ att de vĂ€njer sig vid ljudet.
  • LĂ„t din katt sniffa och utforska lĂ„dan innan du lĂ€gger till kattsand. Uppmuntra dem att klĂ€ttra i en lĂ„da med högre sidor eller ett lock och mata dem nĂ„gra godisar eller kasta in en leksak inuti medan de utforskar.
  • Om lĂ„dan har en hög huva eller dörr, försök att lĂ„ta din katt anvĂ€nda lĂ„dan med huven eller dörren borttagna i nĂ„gra dagar och sĂ€tt sedan fast dörren igen nĂ€r de Ă€r vana att gĂ„ in och ut.
  • Om du bara byter ut din kattsand, gör det under en period pĂ„ en vecka eller tvĂ„ för att lĂ„ta dem vĂ€nja sig vid kĂ€nslan av den nya kattsanden. LĂ€gg till lite mer av den nya kattsanden vid varje skopning medan du hĂ„ller den gamla sanden blandad. Detta kommer bĂ„de attrahera dem till den nya sanden och förhindra att olyckor plötsligt förĂ€ndras.
  • Om din katt har olyckor, flytta lĂ„dan till en annan plats dĂ€r de har olyckan. Din katt kan ha problem med att komma till lĂ„dan eller kanske vill ha en mer privat plats (för dem).
  • Flera katthushĂ„ll bör ha minst en kattlĂ„da per katt. Detta hjĂ€lper till att förhindra slagsmĂ„l om en delad lĂ„da och olyckor om en katt inte kan komma Ă„t en lĂ„da sĂ€rskilt.
  • Om din katt vĂ€grar att anvĂ€nda nĂ„gon kattlĂ„da alls Ă€r ett veterinĂ€rbesök för att utesluta hĂ€lsoproblem en bra idĂ©.

LĂ€mna en kommentar