đŸ„‡Hundsele bĂ€st i test 2022 – bĂ€sta hundselen!

Letar du ocksÄ efter hundsele bÀst i test 2022? DÄ har du hittat rÀtt! Vi hjÀlper dig hitta den absolut bÀsta hundselen för just din hund. Sedan gÄr vi Àven igenom lite vanliga frÄgor som kan komma upp nÀr man ska köpa hundsele.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Doggie.se

Hundsele bÀst i test 2022

1. K9 hundsele

2. Puppia hundsele classy

3. Puppia hundsele klassisk

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

K9 hundsele recension

K9 hundsele
K9 Hundsele

Denna K9 Hundsele Àr en egonomisk hundsele som Àr multifunktionell som passar aktiva, och sÀllskapshundar. PÄ insidan finns lite foder som andas bra. Den Àr ocksÄ sydd med tryckfördelande sömmar som gör K9 hundselen mindre jobbig för hunden att ha pÄ sig.

Den har en bred mag- och bröstrem som Àr tillverkad av samma slittÄliga material som bilbÀlten. BÄda dessa remmar Àr ocksÄ justerbara för att just din hund ska fÄ den bÀsta passformen möjlig.

OvanpÄ K9 hundselen hittar du ett handtag för dig som inte anvÀnder koppel eller vill hÄlla hunden nÀra dig. Handtaget kan Àven tryckas ner och fÀsts med en knapp sÄ att hunden inte fastnar med den nÄgonstans.

PÄ sidorna av K9 hundselen finns det kardborreband med loggan som Àr gjord i reflexmaterial. DÄ syns hunden bÀttre i mörkret. Om du inte vill ha loggan sÄ kan du Àven göra en egen design, kanske vill du ha hundens namn pÄ den? För övrigt sÄ har hundselen ett brett reflexband över bogen, Àven trÄden Àr gjord i reflex och insydd i kanterna.

Överlag Ă€r detta vinnaren i vĂ„r hundsele bĂ€st i test lista. Absolut vĂ€rt prislappen pĂ„ cirka 400kr och den finns i alla storlekar.

Puppia hundsele classy recension

puppia hundsele classy
Puppia hundsele classy

Denna Puppia hundsele classy Ă€r precis som namnet nĂ€mner – stilig! Den Ă€r gjord av mjuk mocka och i en jacket-modell. Kanterna Ă€r gjorda av mjukt material för att undvika skav för din hund. Vi tyckte designen i sig sĂ„lde den, sĂ„ sjukt stilig!

PÄ insidan hittar du en mjuk fodring för att hÄlla din hund lite extra varm. Vi tyckte ocksÄ att Puppia hundselen var mycket enkel att ta pÄ och av, pÄ grund av den enkla spÀnningen i ryggen. Det Àr för övrigt inte en sÀrskilt speciell hundsele, en simpel hundsele som fungerar perfekt för vardagen. Om din hund Àr lite mer aktiv dock, rekommenderar vi K9 hundselen.

Överlag en riktigt bra hundsele som ser bra ut, och hĂ„ller din hund lite varmare under de kalla mĂ„naderna.

Puppia hundsele klassisk recension

puppia hundsele klassisk
Puppia hundsele klassisk

Denna Puppia hundsele Àr en klassisk hundsele som finns i massor av fÀrger. Samtidigt kan den klassas som en billig hundsele. Vi valde att ta med den som ett billigare alternativ pÄ vÄr lista. TyvÀrr finns ingen fodring, sÄ denna hundsele passar nog bÀst pÄ sommaren.

Puppia hundselen soft Àr gjord av lÀtt meshtyg som slÀpper igenom luft och lÄter din hund andas mycket bra. Riktigt bra under sommaren sÄ inte hunden blir överhettad. Den har ocksÄ vadderade kanter för extra komfort, samt en justerbar bröstkorg för bÀttre passform.

Överlag Ă€r denna Puppia hundselen mycket enkel att ta pĂ„ och av, samt ett bra alternativ att ha som vardagssele.

Vanliga frÄgor nÀr du ska köpa bÀsta hundselen

Vi vet att en hel del frÄgor kan poppa upp nÀr du ska köpa bÀsta hundselen. DÀrför har vi inte bara satt ihop vÄr hundsele bÀst i test lista ovan, utan Àven besvarat lite vanliga frÄgor.

Hur vÀnjer man hunden till en hundsele?

En hundsele, för hundÀgare, kan verka övervÀldigande, men för hundar kan det verka direkt lÀskigt först! Du fÄr mycket lÀttare att fÄ din hund att bÀra en hundsele eller en huvudgrimma om du introducerar dem lÄngsamt och desensibiliserar nÀr du gÄr. Om du sÀtter pÄ selen frÄn dag ett och försöker gÄ med din hund med den, kommer de troligtvis att spendera hela tiden pÄ att försöka fÄ bort den, och nÀr de inte gillar det blir det mycket svÄrare att fÄ din hund att Àndra sin Äsikt.

Börja istĂ€llet med att lĂ€ra din hund att underbara saker hĂ€nder nĂ€r selen eller grimman dyker upp (dvs. dra den frĂ„n en hylla eller bakom ryggen och belöna dem omedelbart med beröm och godis eller lek). LĂ„t din hund kĂ€nna lukten av den – du kan ocksĂ„ lĂ€gga en godbit pĂ„ selen och lĂ„ta din hund Ă€ta av den. Om selen har ett spĂ€nne kan du öppna och stĂ€nga spĂ€nnet, vilket ger hunden en behandling nĂ€r den klickar. NĂ€r de börjar njuta av selen, rör försiktigt din hund med den och beröm varje gĂ„ng den kommer i kontakt. Du kan sedan börja placera den lĂ„ngsamt pĂ„ dem, börja med att skjuta den över nĂ€san och belöna dem om och om igen tills de Ă€r bekvĂ€ma, sedan fortsĂ€tta att fĂ€sta den bakom öronen, fĂ€sta ledningens vikt och sĂ„ smĂ„ningom ta din hund pĂ„ en promenad.

De flesta hundar som inte gillar att bÀra en sele har vanligtvis kÀnslighet för vissa omrÄden som berörs. För att bekÀmpa detta, slÄ din hund pÄ de omrÄden som selen kommer att röra vid. För vissa hundar kan det ta nÄgra veckor innan det börjar kÀnna sig bekvÀmt. Om din hund ryggar undan eller klÀmmer fast pÄ dig Àr det ett tecken pÄ att du rör dig för snabbt och behöver sakta ner.

Hur du vet att hundselen passar

Se till att remmarna Àr justerade sÄ att de sitter ordentligt men ÀndÄ lÄter dig passa bredden pÄ tvÄ fingrar mellan dem och din hunds kropp. En sÀmre sele kommer inte bara att göra din hund mycket obekvÀm, men det kommer ocksÄ att göra trÀningen svÄrare. Tecken pÄ en dÄligt passande hundsele inkluderar:

  • PĂ€lsförlust eller skav runt seleomrĂ„det.
  • Din hund kan vrida sig fritt.
  • Din hund motstĂ„r starkt att gĂ„.
  • Selen pĂ„ baksidan roterar frĂ„n sida till sida.

Olika hundar behöver olika typer av selar, sÄ oroa dig inte om det tar lite tid att vÀlja rÀtt. NÀr du vÀl har hittat den perfekta selen för din hund kan du och din hund se fram emot att utforska sevÀrdheterna och dofterna pÄ din gata, hundpark och dÀrutöver med en glad hund i slÀp.

Varför vÀlja en hundsele istÀllet för ett koppel?

NÀr man Àr i koppel riskerar hundar som drar mycket att öka blodtrycket till ögonen, anstrÀnga eller vrida sig i nacken och bromsa struphuvudet och luftstrupen, enligt en studie frÄn 2006. Dessutom, eftersom Àgare har mindre kontroll över hunden nÀr de anvÀnder ett koppel, finns det en ökad risk för bÄde hundar och Àgare att gÄ dem, enligt en annan studie.

Detta beror pÄ att en krage bara ger en enda kontrollpunkt, medan en sele omfördelar din hunds dragkraft och momentum jÀmnare och över flera kontrollpunkter. Men Àven bland selar Àr vissa typer bÀttre Àn andra att leverera detta resultat.

Hundselar Àr ocksÄ mindre benÀgna att bryta loss eller glida av nÀr din hund tvingas springa. Mindre sjÀlvsÀkra hundar kan hitta tröst och sÀkerhet frÄn det sÀtt som en sele sveper runt kroppen. Detta ökade sjÀlvförtroende gör din hund mer mottaglig för dina kommandon och mindre rÀdd för nya miljöer.

Slutsatsen Àr att en hundsele i allmÀnhet Àr sÀkrare och bekvÀmare för hunden och Àgaren Àn en vanlig hundkoppel.

Varför ska man ha en hundsele?

Att ta din hund ut pÄ en promenad Àr ett mÄste om du vill ha ett vÀnligt husdjur. Det Àr under dessa korta promenader som husdjuret fÄr interagera och umgÄs. En sele Àr dÀrför nödvÀndig. Vissa hundar tar tid att umgÄs och kan bli nervösa vid synen av mÀnniskor eller andra husdjur.

SÄledes hjÀlper selen dig att ta tag i ditt husdjur och ocksÄ att undvika de panikattacker som andra mÀnniskor kan fÄ.

Hur vÀljer man hundsele bÀst i test?

Att köpa en sele som passar bÀst för ditt husdjur kan vara förbryllande. Du kanske inte har idén att börja titta varifrÄn. Leta efter dessa faktorer innan du begrÀnsar till en.

Att vÀlja en sele beror pÄ mÄnga andra faktorer förutom rasens storlek. Du mÄste besöka en veterinÀr innan du köper en sele. VeterinÀrlÀkaren kan hjÀlpa dig att vÀlja en sele som skulle vara bekvÀm för din hund.

1. Koppling

Kopplingen mellan koppel och sele Àr en viktig faktor att leta efter. Koppeln kan anslutas till sele pÄ tvÄ sÀtt, antingen med hjÀlp av en frÀmre klÀmma eller en bakklÀmma.

Selar som har frÀmre klÀmanslutning ger mer kontroll över ditt husdjurs bana. Men det betyder inte att det kan hjÀlpa dig att tÀmja din aggressiva hund med den. Koppeln kan trassla mellan husdjurets ben.

JÀmfört med den frÀmre klippselen Àr den bakre klippselen lÀttare att sÀtta pÄ och kommer inte att skada hundens hals. Men du kan behöva kompromissa med kontrolldelen. Selen pÄ baksidan ger vÀldigt lite utrymme för kontrollen av hundens rörelser.

Var det frÀmre klipp eller bakklÀmma; det Àr mycket bÀttre Àn att anvÀnda ett koppel sÄ lÄngt som trÀningsÀndamÄl beaktas. Detta beror pÄ att kopplingar utövar mer tryck pÄ nacken Àn en sele. Under trÀning kan hunden ha en tendens att dra eller rycka, det kan leda till allvarlig nackskada om en koppel anvÀnds.

MittklÀmsel Àr inte sÄ populÀrt men finns fortfarande. Denna typ av sele Àr bÀst för dina hundar och kan hÄlla dem i kontroll. Men det kan vara obekvÀmt för Àgarna att anvÀnda den om din hund har en vana att dra.

2. Storlek

Storleken pÄ din ras har uppenbarligen betydelse nÀr du köper en sele. Du kan inte bara hÀmta en sele bara för att det ser ut som att den passar din hund. Ta din hund till en veterinÀrlÀkare och fÄ mÀtningarna gjorda.

Hitta sedan en sele som passar dess storlek. För hundar som befinner sig i vÀxande skede, se till att du kontrollerar om selen passar eller inte.

Seleens tjocklek spelar ocksÄ roll. Tjockleken bör ocksÄ bestÀmmas utifrÄn mÀtningarna och hundar som Àr aggressiva till sin natur kan krÀva en tjockare sele.

Om din hund Àr aggressiv till sin natur, se till att du köper en sele med handtag. Vissa hundar lugnar sig nÀr deras Àgare Àr nÀra

3. Fodring

Om din hund har en tunn hÄrrock, Àr vaddering viktigt och kan hjÀlpa till att förhindra hudinfektioner eller hudallergier. Om din hund har en tjock pÀls, Àr det inte nödvÀndigt att stoppa.

NÀr vadderingen ökar blir selen tyngre. Sele med stoppning ger verkligen hundens övergripande utseende. SÄ vaddering handlar inte nödvÀndigtvis om hÄrrock, nuförtiden har det blivit mer om selen.

4. Storlek pÄ hunden

En hundsele Àr precis som klÀnningen du bÀr. Om det inte passar rÀtt skulle hundarna kÀnna sig extremt obekvÀma i det. DÀrför rekommenderas det starkt att du bÀr ett mÄttband och tar med dig hunden nÀr du ska köpa en hundsele.

HÀr Àr de fysiska mÀtningarna som Àr viktiga nÀr du köper en hundsele:

HalsmÄtt

Även om selen inte appliceras runt halsregionen, mĂ„ste mĂ„tten pĂ„ halsregionen göras. Ta ett mĂ„ttband och mĂ€t den ”tjockaste” delen av hundens hals. Detta sĂ€kerstĂ€ller att selen inte stör hundens halsregion och sitter bekvĂ€mt utan att röra sig.

BröstmÄtt

MÀtning av bröstomrÄdet Àr avgörande eftersom det Àr hÀr selen pÄverkas mest. SÄledes bör bröstmÀtningarna tas med rÀtta och köp aldrig en sele som mÀter en tum mindre Àn bröstmÀtningarna. Du kan köpa en sele större Àn en tum, eftersom skillnaden skulle bli nÀstan omÀrkbar nÀr remmarna dras Ät.

MÀt bröstomrÄdet pÄ hunden precis bakom frambenen. Starta frÄn revbenet och ta en hel runda runt hundens kropp med mÄttbandet.

Hundens vikt

Hundens vikt spelar ingen roll nÀr du köper en hundsele. Hundens vikt gör ingen skillnad i storleken pÄ selen, men det Àr avgörande för att bestÀmma selen. Om du har en stor hund, skulle hundens vikt hjÀlpa dig att se till att om selen klarar hundens aggressiva drag.

5. Material och stretch

NÀr selen Àr pÄ ditt husdjurs kropp, följ noga med hundens rörelser. Titta om selen vÀxer eller justerar nÀr din hund rör sig. Inledningsvis mÄste vissa justeringar göras i selen för att den ska passa perfekt för din hund.

Leta efter materialet och vadderingen som anvÀnds. Om materialet Àr billigt skulle selen lÀtt slitas ut. Kontrollera ocksÄ om selen har skarpa kanter eller nÄgot som sticker ut som kan skada eller begrÀnsa din hunds rörelser i framtiden.

6. Reflektor

Sele tillverkad av material som har en reflektor pÄ anses vara det bÀsta alternativet om din hund Àr aggressiv. Selen kan dÀrför öka synligheten och lÄta mÀnniskor mÀrka din hund pÄ avstÄnd.

Sele av reflektortyp Àr bÀst för en kvÀll eller en morgonpromenad. Kostnaden skulle vara nÄgot mer jÀmfört med den normala selen, men den gör jobbet och Àr dÀrför vÀrt det.

7. LÀngd pÄ koppel

Koppeln kan antingen köpas tillsammans med selen eller separat. De flesta av er kanske har en snygg koppel som Àr din favorit. Ett faktum Àr att alla kopplingar inte passar alla selar. Om din koppel Àr ganska lÄng, skulle du inte fÄ kontroll över din hund. Dessutom beror koppelns lÀngd pÄ positionen för anslutningen till selen.

8. Mer Àn en hund?

Om du Àr förÀlder till mer Àn en hund Àr behovet av sele och koppel helt annorlunda. Om du har tvÄ hundar, skulle en Y-format koppel vara perfekt tillsammans med en frÀmre klÀmma eller mittklÀmma.

Om dina hundar inte Àr av samma storlek, skulle det vara bÀttre att bÀra separata kopplar och dÀrför kan anslutningen av selen till en koppel vara enligt ditt val och komfort.

9. Material

Selen Àr en viktig faktor. Selar bör tvÀttas regelbundet och innan du köper en, kontrollera med din veterinÀr om din hund har allergi mot nÄgot specifikt tyg.

Den rena lÀderselen skulle sÀkert vara den bÀsta hundselen eftersom den inte orsakar nÄgra allergiska reaktioner. Du kan ocksÄ vÀlja nylonsele för att underlÀtta tvÀtten.

10. Typer av hundselar

Du kan hitta mÄnga olika typer av hundselar som Àr skrÀddarsydda för att möta hundens Àgares problem. Vissa hundar kan ha ett dragproblem och andra skulle ha svÄrt att gÄ. SÄledes Àr selar skrÀddarsydda för att hjÀlpa dessa hundar att umgÄs och bli lite mer vÀluppfostrade i allmÀnheten

Standard hundsele

Standard hundsele fungerar bÀst för smÄ hundar eller smÄ hundar i allmÀnhet. Selen applicerar endast tryck i bröst- och ryggomrÄdet och Àr utformad för hundar som inte visar dragproblemet.

Med det sagt Àr hundens sele ett stort nej för en storrashund. De kan enkelt dra dig tillsammans med selen lÀngs gÄngvÀgen. Dessa sele Àr inte utformade för att hindra hundarna frÄn att dra, men Àr utformade för hundar som inte visar upp dragproblemet eller de som redan Àr trÀnade i sele.

Antidragsele

Antidragselen Àr speciellt gjord för hundar som drar kopplet aggressivt. Selen Àr utformad pÄ ett sÄdant sÀtt att den dras Ät nÄgot nÀr hunden drar aggressivt. Men Àven nÀr selen Àr Ätdragen kÀnns inte dragningen runt halsomrÄdet utan den kÀnns runt frambenen. Detta skulle hindra hunden frÄn att dra lÀngre. PÄ sÄ sÀtt gör den till den bÀsta selen för hundar som inte Àr utbildade alls.

Men du mÄste vara mycket försiktig nÀr du köper en hundsele antidrag. Du bör alltid repa i selen som passar perfekt till hunden. Om inte, kan hundens hud bli irriterad nÀr den drar och nÀr selen dras Ät.

11. Aktiviteter

Hundens aktiviteter ska ocksÄ beaktas nÀr du köper en hundsele. Du kan hitta selar speciellt gjorda för olika sportaktiviteter som simning, jogging, promenader etc.

En sele som Àr lÀmplig för simning kommer att vara gjord av syntetiskt material. Detta sÀkerstÀller att materialet torkar mycket snabbt och inte orsakar nÄgra obehag för hundarna. Se ocksÄ till att selen har mycket lÀtt vaddering. Eftersom stoppningen Àr gjord av skum eller svamp absorberar den snabbt vatten och skulle göra det svÄrt för hunden att simma.

En antidragsele skulle vara det bÀsta alternativet nÀr du joggar med ditt husdjur. Detta kan hjÀlpa dig att effektivt kontrollera din hund utan mycket anstrÀngning. Leta efter ett sele med handtag om du planerar att vandra med din hund. Detta kan hjÀlpa dig att hjÀlpa och kontrollera din hund nÀra och i brÄdskande situationer.

12. Vikt pÄ hunden

Detta Àr inte en faktor som rör selen, men det Àr att tÀnka pÄ nÀr du köper en. Vissa selar kan endast anvÀndas av hundar upp till en viss vikt.

Om din hund Àr tung mÄste du dubbelkontrollera sömmen och koppel i selen för att veta om den Àr tillrÀckligt hÄllbar. Om din hund bryter selen en gÄng kommer det att motivera honom att göra det igen. SÄ bana inte vÀgen för att det ska hÀnda.

Köp inte bara en rasspecifik sele, och tÀnk att selen skulle passa din hunds vikt. Din hund kan ha vuxit mer Àn den vikt hundrasen skulle ha, eftersom viktökning helt beror pÄ hundens livsstil och kost.

Lite om antidragselar

Om din hund hela tiden drar dig under en promenad kan det vara ganska irriterande och du skulle börja hata att gÄ med din hund. SÄledes kommer en sele antidrag till din rÀddning. En antidragsele kan hjÀlpa till att fÄ bÀttre kontroll över din hund och Àr ocksÄ sÀker för hundarna. Du kan förbÀttra kopplingsförmÄgan hos din hund genom att anvÀnda denna typ av sele.

Antidragsele skulle ha ett band ovanför din hunds axlar. Remens Ätdragningsdel skulle ligga pÄ bröstomrÄdet och Àven pÄ frambenens baksida. KopplingsfÀstet sitter lÀngst fram pÄ remmen.

För att gÄ framÄt mÄste hunden vara med dig och bör gÄ i samma riktning. Om hunden försöker dra, kommer koppel istÀllet för att gÄ rakt att flytta till sidan av hundens kropp. SÄledes mÄste hunden komma tillbaka till den riktning du reser för att röra dig lÀngre.

Att anvÀnda en hundsele antidrag Àr ett av de bÀsta sÀtten att trÀna din hund. Hunden skulle vÀnja sig vid selen och om den försöker avvika Àr allt du behöver göra att trycka lÀtt, och hunden kommer tillbaka till din sida. TillÀmpningen av tryck skulle inte heller ha nÄgon skadlig effekt pÄ din hund till skillnad frÄn fallet med hundhalsband.

Se till att justera remmen innan du skjuter pÄ selen till hundens kropp. NÀr du justerar selen medan den Àr pÄ din hunds kropp kan du sluta klÀmma eller trycka för mycket pÄ kroppen som kan göra att hunden ogillar selen.

Innan du sÀtter pÄ selen, hjÀlp dem att anpassa sig till ljudet frÄn spÀnnen. Att göra det skulle göra dem mindre obekvÀma nÀr de bÀr det.

Vilken hundsele Àr lÀttast att ta pÄ?

Selen med frÀmre spÀnnband Àr lÀttast att ta pÄ och av. Du behöver inte dra selen över huvudet pÄ din hund för att ta pÄ den och det Àr ocksÄ en av de mest bekvÀma typerna av sele för dina hundar ocksÄ.

HjÀlper en hundsele mot att dra?

Antidragselen Àr speciellt utformad för att trÀna hunden att inte dra i selen. Dessa selar kan ocksÄ anvÀndas som en vanlig sele.

Antidragselen har en klÀmma pÄ framsidan som kopplet kan fÀstas pÄ. Hunden mÄste röra sig i samma riktning som din för att gÄ framÄt, sÄ smÄningom kommer din hund sluta dra.

LĂ€mna en kommentar